Nazomer seizoen: Buffer voor herstel en reflectie

Sinds een paar dagen voel ik dat de zomer afscheid heeft genomen. Het niet echt een duidelijk afscheid. Geen dichtslaande deuren of uitgebreid gedaggewuif. Heel subtiel geeft ze haar warme dagwarmte over aan de nachtelijk frisheid. In de tuin zijn er geen groeispurten meer te verwachten. Eerder begeef ik me in de schuur voor het bewaren van mijn oogst. Wellicht kan de wind de caledula bloemen nog drogen? Hoewel de mistige ochtenden mij doen twijfelen om ze op zolder te leggen.
Volgens een aantal oosterse tradities zijn er 5 seisoenen, geheel in lijn met de vijf elementen. Van half augustus tot eind september heeft dit vijfde nazomer seisoen een speciale status en vertegenwoordigd het element aarde. Het is een soort van buffer tussen de actieve, dynamische zomer en de terugtrekkende maar ook chaotische herfst. Het is volgende de traditionele Chinese geneeskunde dan ook HET moment om stil te staan en te reflecteren bij wat de actieve en drukke zomer je heeft gebracht.
Het kan best uitdagend zijn om uit die actieve zomer energie te stappen. Vaak is het ondernemen van allerlei activiteiten voor ons de meest zinvolle invulling van de dag. Echter je systeem raakt met de afnemende zonnekracht en kortere dagen snel oververmoeid. Neem deze periode wat extra momenten om te ontspannen en ruimte te nemen om stil te staan bij wat je in de zomer hebt gedaan.